Koriandermag
A koriandermag egy, a már időszámításunk kezdetén is ismert és alkalmazott fűszer mind gyógyításra, mind pedig az ételek különlegesebbé tételére. Páratlan, izgalmas íze még a legegyszerűbb fogásokat is feldobja, nem beszélve az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Ismerkedjünk most meg ezzel a nem mindennapi fűszernövénnyel közelebbről!
A koriandermag eredete
A koriander növényről már a Krisztus előtti időkből is származnak források, sőt a Biblia is említést tesz róla. Nevét a görög korisz, vagyis poloska szóról kapta, hiszen éretlenül illata kísértetiesen hasonlít a poloskák szagára. Az ókorban gyógyításra, valamint a vallási szertartások során alkalmazták. Úgy vélték ugyanis, hogy füstje elűzi a rossz energiákat és távol tartja a gonosz szellemeket. Fűszerként a Római Császárság idején használták először, nekik köszönhetően terjedt el később Európában is.
A koriandermag termesztése
Az eredetileg a Földközi-tenger tájairól származó koriandermag rendkívül ellenálló, minden körülményhez alkalmazkodni képes növény, így szinte bárhol termeszthető. Vadon élő formában számos földrészen megtalálható, de egyre több helyen termesztik gyógyászati célokra és fűszernövényként is.
Levele hasonló a petrezselyeméhez, de íze és illata más növénnyel összetéveszthetetlenné teszi. A zellerfélék családjába tartozó koriander egynyári, termése sárgásbarna ikerkaszat, mely érett formában kettéválik. Vetése márciusban esedékes, a leginkább a csapadékban gazdag talajt kedveli. Fényigényes, de a túl nagy meleg rontja a terméshozamot, ahogy a túl kevés víz is. Betakarítása a teljes érést követően, a nyár végén esedékes. Szárítva, fénytől védett helyen, jól zárható edényben hosszú időn keresztül tárolható.
A fűszernövény szerepe a konyhában
A különleges ízvilágú koriandermag egész és őrölt formában is elérhető. Jellemzője a pikáns, diós ízvilág, amely jól kombinálható más fűszerekkel és kiválóan passzol számos fogáshoz. A római köménnyel például harmonikus párost alkot, önmagában szinte nem is igazán kerül alkalmazásra a főzés során.
A leginkább pácként adjuk a különböző sültekhez, húsokhoz, kolbászokhoz és sonkákhoz, de az uborka, a paprika vagy a káposzta elrakásakor is érdemes alkalmazni néhány koriandermagot. A péksütemények és a kenyerek íze is igazán különleges lesz a fűszer használatával. A koriandermag jól illik a likőrökhöz, bizonyos süteményekhez, sőt a belgák még a sörhöz is adagolják. Minden lencsés fogás és zöldségétel is igazán ínycsiklandozó lesz tőle.
Egészségre gyakorolt hatásai
A koriander nemcsak kivételes fűszer, de a gyógynövények között is egyedülálló, hiszen pozitívan hat a szervezet szinte egészének működésére. Ez pedig a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhető. Felfedezhető benne többek között az A-, K- és C-vitamin, a folsav, a vas, a kálium, a magnézium és a kalcium is.
Talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendszeres fogyasztásával megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség kialakulása, hiszen mérsékli a vércukorszintet és segíti az inzulin elválasztását. Számos kutatás bizonyította, hogy a koriandermag csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a vérnyomást és erősíti a szívet, hozzájárulva ezzel a szív- és érrendszer egészséges működéséhez.
Serkenti az emésztést, megszünteti a gyomorgörcsöt és szélhajtó hatással is rendelkezik, így alkalmazása gyomorbántalmak esetén is ajánlott. Összetevőinek hála hozzájárul a szem védelméhez, fogyasztásával sokat tehetünk a különböző szembetegségek megelőzéséért. Méregtelenítő, fertőtlenítő hatású, így bőrproblémák, gombás fertőzések, de akár egy egyszerű megfázás esetén is kifejezetten hasznos. Aromái alkalmasak a stressz csökkentésére, szorongásoldásra, az alvás minőségének javítására. Olaj formájában leginkább az aromaterápiában hasznosítják.
A koriandermag egy igazán sokoldalú gyógy- és fűszernövény, nem véletlen, hogy a kínaiak a halhatatlanság fűszereként hivatkoztak rá. Érdemes tehát mindenkinek tartani belőle a konyhapolcon. A várandósság ideje alatt azonban a fogyasztása nem ajánlott!