Kaporlevél
A markáns ízzel és illattal rendelkező gyógynövény nem mindenkinél arat osztatlan sikert. Rengetegen egyenesen odavannak érte, míg mások igyekeznek messzire elkerülni. Különleges aromája azonban még a legegyhangúbb ételeket is felejthetetlenné teszi. Számos előnyös tulajdonságának köszönhetően rendkívül hasznos a konyhában és azon túl is.
Származása
A zellerfélék családjába tartozó növény eredetileg a Közel-Kelet vagy a Földközi-tenger vidékén őshonos, innen terjedt át a többi földrészre. Európában a római legionáriusoknak köszönhetően vált népszerűvé a középkorban, mint fűszer- és gyógyszeralapanyag. Ettől kezdve a magyar konyha közkedvelt elemének is tekinthetjük.
Kaporlevél termesztése
A kaporlevél egynyári növény, amelyet jellemzően tavasszal vetnek és ősszel aratnak. Balkonládákban, erkélyeken és hagyományos konyhakertekben is megél. Tenyészidője rövid, mindössze 3-4 hónap. Fűszernövényként a 30-40 cm-es magasság elérését követően érdemes szedni, amikor a hajtások még zsengék, dúsak és zöldek. Ezt követi a szárba szökkenés időszaka, amely után magokat is szerezhetünk a növényről. A learatott leveleket száraz, fedett helyen, vékonyan kiterítve szárítsuk ki, majd pedig őröljük apróra. Zárt edényben tárolva hosszú időn keresztül felhasználható marad.
Igényei fejlettségi állapotától függően változnak: kezdetben a hűvösebb, szárazabb helyeket kedveli, ahogy azonban nő - különösen a virágzás időszakában - egyre több fényre és vízre vágyik. A termésérés időszakában azonban ismét mérséklődnek az igényei. A talaj iránt nem különösebben érzékeny, szinte bárhol megterem a szélsőséges talajtípusok (homokos, szikes talaj) kivételével. A leginkább azonban a jó melegedésű, közepes vízgazdálkodású talaj az ideális számára.
Hatásai
A kapor valódi csodaszer, bár erről sokan hajlamosak elfeledkezni. Nemcsak kiváló fűszer, de igen hasznos gyógynövény is. Már a régi időkben is elterjedt volt, olyannyira, hogy még a Biblia is említést tesz róla. Az ókorban fejfájás ellen és a különféle gyomorpanaszok enyhítésére használták.
A népi gyógyászatban ma is hihetetlenül népszerű hála mangán, kalcium, réz, magnézium, foszfor, C-vitamin, A-, B- és E-vitamin, valamint folsav tartalmának. Kifejezetten ajánlott emésztési panaszok, puffadás vagy éppen étvágytalanság ellen. Emellett kitűnő vízhajtó és még fogínygyulladás esetén is jól jön. Antimikrobiális hatással bír, ezért alkalmas sebgyógyításra is, valamint többféle gomba és baktérium semlegesítésére. Remek gyulladáscsökkentő, véd a szabadgyökök ellen, ennek a tulajdonságának köszönhetően pedig mérsékli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A kaporlevél csökkenti a koleszterinszintet, sőt, még epilepszia esetén is alkalmazzák, enyhíti ugyanis a görcsöket.
A hölgyek több téren is kihasználhatják hatását, például a szoptatás idején a tejtermelés serkentésében vagy a menstruációs fájdalmak enyhítésében. Azok számára, akik depresszióval küzdenek, ugyancsak pozitív hatással bír a növény, hiszen képes enyhíteni a tüneteket. A kaporlevél egészséges zsírsavakat is tartalmaz, amelyek pedig feltöltenek energiával, vitalizálnak és erőt adnak. Láthatjuk tehát, hogy a kapor egy valódi csodaszer, amelyet kár lenne mellőzni a hétköznapokból.
Kaporlevél felhasználása
Gyógynövényként tea formájában, önmagában vagy illóolajként fogyasztható. Az ételekhez azonban a legtöbbször mint fűszernövény adagoljuk. A legtöbbünknek valószínűleg a különféle túrós sütemények és a kovászos uborka jut eszébe a kaporlevélről, de jól illik a gombás, burgonyás és tojásos ételekhez is. Remek fűszere továbbá a halas fogásoknak és a mártásoknak.
A legismertebb ételek, amelyek biztosan tartalmaznak kaprot, a már említett kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, a kapros-túrós palacsinta, de megtalálható szinte minden friss és eltett savanyúságban is.
A konyhán túl az illatszerekben is felfedezhetjük illóolaj formájában. Különleges megjelenésének köszönhetően pedig felbukkanhat akár dekorációként is, például egy padlóvázában. Webshopunkban több kiszerelésben várja, hogy kielégítse vásárlóink igényeit!