Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűszerkömény

A fűszerkömény a hazai konyha elengedhetetlen fűszere, szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne bérelt helye. Ugyanakkor nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is jelentős, hiszen rengeteg pozitív hatással bír. Azoknak, akiknek esetleg még nem kapott helyet a fűszerespolcán, érdemes mielőbb beszerezni!

Rendezés:

A fűszerkömény megjelenése és eredete

 

A fűszerkömény szinte mindenhol megterem, ezért az ára is alacsony. Első megjelenése azonban Délnyugat-Ázsia és a Földközi-tenger területére tehető. Régóta ismert növényről van szó, hiszen már a Kr. e. 3. évezredből is származnak vele kapcsolatos leletek, de a Biblia is említést tesz róla. Európában a 13. században terjedt el. 

 

A fűszerkömény az esernyősvirágúak rendjébe, a zellerfélék családjába tartozó növény. Közvetlen rokona a kapor, az ánizs, az édeskömény és a római kömény. Konyhaköménynek, köménymagnak is nevezik.

 

Megjelenését tekintve egy kb. 20-50 cm magas kétnyári növény, amelynek édeskés ízű gyökere is fogyasztható. Apró virágai ernyő formában nyílnak, termése pedig 3-4 mm nagyságú. A növény egésze erős illatot áraszt.

 

Alkotóelemei, hatásai

 

A fűszerkömény legértékesebb részét aromás magja adja, amely erőteljes illatát a benne lévő karvonból nyeri, amely a livonén nevű vegyület származéka. Szinte az összes létező vitamin megtalálható benne, így rendkívül gazdag A-, B-, C-, E- és K-vitaminban. Emellett ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, vas, kalcium, foszfor és magnézium nagy mennyiségben található benne, de felfedezhető benne némi cink, kálium és nátrium is.

 

Termése ánizsos, borsos, mentolos ízű, amelyet nemcsak fűszer gyanánt, de gyógynövényként is alkalmaznak. A népi gyógyászat egyik legfontosabb gyógynövénye. Elég, ha csak nagyanyáink közkedvelt ételére, az egyszerű, de nagyszerű köménylevesre gondolunk. Leginkább emésztőrendszeri problémákra, gyomorpanaszokra megfelelő. Görcsoldó, étvágygerjesztő, szélhajtó hatású. A leggyakrabban tea formájában fogyasztják az említett panaszok kezelésére.

 

A gyomorbántalmak mellett egyéb gondokra, például bakteriális eredetű megfázásra, torokfájásra is kifejezetten jó, hiszen antibakteriális hatásainak köszönhetően könnyűszerrel kivégzi a baktériumokat. Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, szerepet játszik a rák és a Parkinson-kór megelőzésében. Gyulladáscsökkentő, harcol a magas vérnyomás ellen és vérszegénység esetén is igen hatásos. Alkalmas a fogyás elősegítésére, hiszen rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szervezet vízvisszatartása, valamint élénkíthető az anyagcsere. Külsőleg alkalmazva pedig csodát tesz a bőrrel.

 

A fűszerkömény szerepe a főzésben

 

A kömény a világ összes konyhájában elterjedt, Ázsiában legalább annyira fontos, mint kontinensünkön. Gyakran találkozhatunk vele fűszerkeverékek, paszták, kivonatok alkotóelemeként. Közép-Európában, így hazánkban is főként a káposztafélékből, hüvelyesekből burgonyából készült főzelékek, levesek, saláták, köretek alapvető kelléke. Az egyik leggyakoribb, fűszerköménnyel készült étel a köményleves, amelybe nem belefőzik, hanem a rántáshoz adják.

 

Mivel segíti az emésztést, a nehezen feldolgozható húsokhoz kifejezetten jól jön. Sokszor teszik liba-, kacsa-, sertés- vagy marhasültekbe, pörköltekbe. Egész és őrölt formában is használható, mindkét típusból található többféle kiszerelés is webáruházunkban. Az, aki igazán erőteljes ízre vágyik, felhasználás előtt pirítsa meg kevés olajon és úgy rakja az ételekre.

 

A fűszerkömény a sós sütik, péksütemények kiegészítője is lehet akár a tésztába dolgozva, akár pedig a sütemények tetejére szórva. Sajtos, túrós finomságokhoz is kitűnő, a körözötthöz pedig egyenesen elengedhetetlen. Koriandermaggal vagy kenyérfűszerekkel együtt alkalmazva igazán különleges ízek csalogathatóak elő a különböző fogásokból. Nem igazán ismert, de fűszerköményt alkoholos italokhoz, likőrökhöz, pálinkákhoz is tesznek. Olyannyira sokoldalúan használható fűszerről van szó, hogy a főzés szinte elképzelhetetlen nélküle
Az oldal tetejére