Gyömbér

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb, gyógyító hatású gyógy- és fűszernövény, amelyet világszerte előszeretettel alkalmaznak. A csípős, kesernyés ízű, összetéveszthetetlen illatú növény ma már szinte minden konyhában helyet kapott, hiszen levesekhez, főételekhez és desszertekhez is ideális. Ismerkedjünk meg ezzel a különleges fűszerrel közelebbről!

 

Származása, termesztése

 

A gyömbér története egészen régre nyúlik vissza, hiszen Kínában már a Kr. e. évezredekben is használták. Olyannyira, hogy Konfuciusz, a híres kínai bölcs is odavolt érte. Nem véletlen tehát, hogy számos ázsiai ország tradicionális ételei tartalmaznak gyömbért. Elég ha csak a thai, a kínai, a távol-keleti és az indiai konyhára gondolunk.

 

Európában az ókori Rómában használták előszeretettel. A legismertebb római szakácskönyvben, az Apiciusban például rengetegszer felbukkant a gyömbér a sáfrány és a fekete bors mellett. A Római Birodalom bukásával azonban egy időre a gyömbér is eltűnt a konyhákból. Ezt követően a középkorban, a 13. században Marco Polo nyomán tett szert ismét népszerűségre, ám ismertsége csupán Angliában maradt fenn hosszabb távon is, ahol a különböző édességek elengedhetetlen alkotóeleme volt.

 

A legendák szerint I. Erzsébet volt az, aki megalkotta a hagyományos angol mézeskalács figurák (gingerbread) receptjét, amelyek azóta is a karácsony alapvető részei. De a királynő mellett Shakespeare is rajongott a növényért. Amerikában csak a 16. századtól ismert.  A gyömbérfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény termesztése ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában történik.

 

A gyömbér jótékony hatásai

 

A gyömbér hatásainak ismertetése érdekében nézzük meg közelebbről, miket is tartalmaz ez a különleges növény. Gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, foszfort, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint. Található benne cukor, gyantasav, keményítő és gyanta is. Ízét és illatát jellegzetes gyökértörzse szolgáltatja, aromájáról gingerolaj tartalma gondoskodik, amely egyfajta illóolaj.

 

Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt széles körben alkalmazzák. A gyomor gyógyszerének is tekintik, hiszen nyugtatja az emésztőrendszert és csökkenti a hányingert. Képes az utazással járó rosszullétek, az émelygés és a terhességgel járó panaszok csökkentésére is.

 

Emellett az ízületi gyulladás és a reuma tüneteinek enyhítésére is megfelelő, gyulladáscsökkentő, nyugtató és fájdalomcsillapító hatással bír. Belsőleg fogyasztva és külsőleg, olajként a bőrre kenve is használható. Fájdalomcsillapító ereje a menstruációs görcsök vagy az izomfájdalmak erejének csökkentésére is alkalmas.

 

Előszeretettel használják a megfázás megelőzésére, de a már kialakult betegséget is képes kezelni. Antioxidáns, vírusölő, melegítő, gyulladáscsökkentő, amelynek köszönhetően csillapítja a köhögést, csökkenti a torokfájást és gyorsítja a gyógyulást, de általános immunerősítőként is megállja a helyét.

 

A gyömbér ezen kívül alkalmas a cukorbetegség kordában tartására, hiszen csökkenti a vércukorszintet, javítja a betegségre szedett gyógyszerek hatásait. Szíverősítőként csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést. Ez pedig magas káliumszintjének köszönhető. Használata során azonban oda kell figyelni a mértékletességre!

 

A gyömbér felhasználási módjai

 

Gyökérgumója nyersen is fogyasztható hámozást követően, de a boltokban a legtöbbször kandírozva, őrölve vagy szeletelve találhatjuk meg. Magyarországon a leginkább levesekhez, burgonya-és babfőzelékhez, szószokhoz, húsokhoz, süteményekhez, valamint különböző italokhoz (likőrökhöz, forralt borokhoz, pálinkákhoz, gyömbérsörhöz) használjuk. Süteményekhez száraz formában, egyéb fogásokhoz pedig szárított formában adjuk.

 

A kívánt hatás elérése érdekében alkalmazzuk mértékkel a főzés utolsó fázisában! Így a vele készült ételek teltek, kiemelkedőek lesznek. Ha azonban túl sokat használunk belőle, az elkészült étel kesernyés, csípős lesz. A legkönnyebben őrölt formában elérhető és alkalmazható, amelyből többféle kiszerelés is kapható webáruházunkban!