Fahéj

A fahéjról mindenkinek rögtön a mézeskalács és a különféle édességek jutnak eszébe, hiszen ezekben kerülnek a leggyakrabban alkalmazásra. Kétségtelen, hogy a karácsony és a legismertebb sütemények elképzelhetetlenek nélküle. A fűszer azonban ennél jóval sokrétűbb, hiszen a mediterrán és keleti konyhában főételeknél is alkalmazzák. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy eredete egészen régre nyúlik vissza.

 

A fahéj eredete és termesztése

 

A fahéj tulajdonképpen nem más, mint egy babérféle, amely a fahéjfa kérgéből készül. Két változata ismert, az amerikai konyhában kedvelt kínai fahéj és az Európában elterjedt ceyloni. Míg előbbiben a csípős íz dominál, utóbbi enyhébb, pikánsabb és édeskésebb.

 

A fahéj alapvetően Sri Lankáról származik, a kínaiak már az időszámításunk előbbi évezredekben is alkalmazták, főként orvoslásra. Kereskedelmi forgalomba az ókorban került kezdetben az arabok, később pedig a görögök és a rómaiak által a különböző hadjáratok során. Eleinte gyógyászati célra alkalmazták, később azonban felfedezték, hogy remek fűszer is egyben.

 

Hazánkban a 15. század folyamán jelent meg és szinte azonnal óriási népszerűségre tett szert a nemesek körében. Ára a 18. századra mérséklődött, olyannyira, hogy elérhetővé vált mindenki számára. Ez máig így van, hiszen egyáltalán nem számít drága fűszernek.

 

Manapság a fahéjfákat Indonéziában, Madagaszkáron és Közép-Amerikában nevelik trópusi ültetvényeken. Előállítása a következőképpen történik: a fák kérgét hosszanti vágással lehántják, összekötözik, majd pár napig letakarva fermentálják és eltávolítják a felesleges kéregréteget, valamint bőrszövetet. A kéregdarabok így felpöndörödnek, ezeket pedig egymásba tolják. Minél vékonyabb egy-egy darab, annál aromásabb. Napjainkban egész, valamint őrölt formában elérhető.

 

Felhasználása

 

A fahéjat ma már főként fűszerként alkalmazzák. Ez a mindennapi fűszer kiválóan alkalmas a különböző sütemények (például az almás lepény vagy a rétes), a rizskoch, a tejbegríz, a csokoládék, a kávék, a likőrök ízesítésére, de számos gyümölcshöz is jól passzol. Egész állapotban nem hiányozhat a kompótokból, befőttekből (például a körte-, alma- vagy szilvakompótból) sem, de a forralt borból vagy a puncsból is kár lenne kihagyni.

 

A Közel-Keleten előszeretettel használják főtt ételekhez is, például csirkéből vagy bárányból készült pikáns fogásokhoz. Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek – többek között a kínai ötfűszer-keverék – alkotórésze is, Indiában pedig bizonyos curryk alapeleme. A török konyhában sós ételekben is használják.

 

Mivel igen erőteljes ízesítő hatással rendelkezik, nem szükséges belőle sokat használni. Mártásokhoz és levesekhez adja egészben, a főzés végén pedig vegye ki az ételből!

 

A fahéj hatásai

 

A fahéjat évezredek óta alkalmazzák a gyógyászatban is. Emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő hatása széles körben ismert, így kiváló gyomorproblémák esetén. Emellett jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészére, valamint a vércukorszintre. Étrendkiegészítőként alkalmas a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására is.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos összetevői – főként a kumarin – nagy mennyiségben fogyasztva ártalmasak lehetnek az egészségre. A benne lévő olajok ugyanis irritálhatják a gyomrot, a szájat és a beleket, valamint vérzékenységet és májkárosodást is okozhatnak.

 

A benne lévő illóolaj aromaterápiás kezelésekre is megfelelő. Segít például leküzdeni a náthát, csillapítja a hasmenést, a székrekedést és a puffadást, enyhíti a fogfájást és megszünteti a kellemetlen szájszagot is. Helyileg alkalmazható értágításra, képes felvenni a harcot a narancsbőrrel, valamint fertőtlenítő és gombaölő hatása is ismert.

 

Áruházunkban többféle formában és kiszerelésben is kapható. A Házi Arany Fahéj egészben és őrölt formában is 20, 250 és 1000 grammos kiszerelésben áll vásárlóink rendelkezésére. Használja termékünket nap mint nap és ízesítse meg az életet a fahéj segítségével!