Bazsalikom

A bazsalikom a fűszerek királya, hiszen az aromás, illóolajokban gazdag, rendkívül illatos növény az olaszos ételek elengedhetetlen kelléke. De feldobja az egyszerű sülteket, a paradicsomsalátát és jól illik a citromos, fokhagymás, illetve olívás fogásokhoz is. Nem véletlenül nevezik királyfűnek is.

 

Ugyan vannak, akik a friss bazsalikomra esküsznek, ezért az otthoni fűszerkertben is termesztik a növényt, a legtöbben a zúzott, szárított bazsalikomot részesítik előnyben. Ilyenre bukkanhat webáruházunkban is.

 

A szárított bazsalikom előnye, hogy mindig rendelkezésre áll. Elég csupán lekapni a fűszeres polcról és máris használhatja. Figyeljen azonban oda arra, hogy az ételekhez mindig a főzés utolsó perceiben adja hozzá, így válnak majd igazán hangsúlyossá a bazsalikom elképesztő aromái.

 

Innen származik a bazsalikom

 

A mediterrán konyha szerves részét képező bazsalikom eredetileg a Közel-Keletről származik, de már az ókori Rómában is termesztették. Eleinte szent növényként tekintettek rá és kizárólag vallási szertartásokon került elő. Ezekben az időkben nem hiányozhatott egyetlen kolostor kertjéből sem.

 

Mára már közkedvelt és elterjedt fűszernövény, amelyet a Földközi-tenger térségétől kezdve Ázsián és Indonézián át hazánkban is termesztenek. Rendkívül népszerű, világszerte használják nap mint nap.

 

Bazsalikom termesztése

 

A bazsalikom imádja a napfényt és a csapadékot. Minél több Nap éri, annál intenzívebb lesz az aromája. A hideget nem tűri, már 1 °C-os hőmérsékleten elfagy. Jelentős vízigénye miatt Magyarországon kizárólag öntözéssel termeszthető. Tápanyagigénye nem igazán jelentős, de talaj tekintetében a humuszban gazdag típust kedveli.

 

A növény kétszer is betakarítható. Először júliusban, az első virágok megjelenésekor, majd pedig ősszel, még a fagy beköszönte előtt. A levágott levelek a betakarítást követően azonnal szárítóba kerülnek. A szárítást a levelek és a virágzat lemorzsolása követi, amelynek keretében a szennyeződésektől és a szártól is megtisztítják a leveleket. Így jön létre az a különleges fűszer, amely számos étel ízének megteremtéséért felelős. Markáns aromáját magas illóolaj tartalma adja. Friss, édeskés ízvilággal rendelkezik, megszárítva pedig kissé borsos beütése is van.

 

Hatásai

 

A bazsalikom pozitív hatást gyakorol az egészségre is. A népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák idegrendszeri nyugtatóként, így alvászavarok és szorongás esetén is ajánlott a fogyasztása, de a stressz csökkentésében is szerepet játszik. Alkalmas az emésztés serkentésére. Kifejezetten jól jön különböző gyomorproblémák és étvágytalanság esetén, ezenkívül a bazsalikom levelei antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antivirális hatással is rendelkeznek.

 

Ahogy minden fűszer esetében, a bazsalikom fogyasztása során is figyelni kell a mértékletességre. Túlzott fogyasztás esetén ugyanis képes felborítani a szervezet természetes egyensúlyát. Annak pedig, akinek alacsony a vércukra vagy vérhígítót szed, a mértékletességre még inkább ügyelni kell!

 

Felhasználása

 

A konyhában friss és szárított formában is alkalmazzák. Díszítésre kizárólag a friss levelek alkalmasak, szárított formában azonban bármikor felhasználható. Mivel illóolajai rendkívül illékonyak, fontos, hogy kizárólag a főzés legvégén adja az ételekhez.

 

A bazsalikom jól illik a különféle salátákhoz, levesekhez és házi kenyérfélékhez is. Az egyik legismertebb recept, amelynek szerves része a bazsalikom, nem más, mint a pesto, amely alapvetően a tészták ízesítésére alkalmas.

 

A bazsalikomot szórhatja bármilyen paradicsomos tésztára, pizzára, bruschettára és salátákra is. Vajhoz keverve alkalmas a különféle húsok, kenyerek és a burgonya ízesítésére. Olajhoz adva ugyancsak különleges ízt ad a salátáknak, grillzöldségeknek és húsoknak. Sokan rajonganak a gazpachoért is, amely egyfajta bazsalikomos paradicsomleves, amelyet Spanyolországban készítenek előszeretettel, ráadásul főzés nélkül.

 

A bazsalikom megállja a helyét desszertekben is, kiváló a különféle gyümölcssalátákhoz, a legjobban az eperhez, az áfonyához és a sárgadinnyéhez passzol. A nyári melegben készítsen sorbetet lime-ból, szederből és mangóból bazsalikom felhasználásával! Webáruházunkban 8, 250 és 1000 grammos kiszerelésben áll vásárlóik rendelkezésére a Házi Arany morzsolt bazsalikom!